Wat maakt gekaleide huizen zo bijzonder?

Als projectontwikkelaars zien wij vele bouwstijlen en technieken voorbij komen. Zo ook de veelgebruikte techniek kaleien. Gekaleide huizen komen in zowel moderne als bestaande oudere woningen voor. Maar wat houdt het precies in en waarom gebruiken wij het in onze nieuwbouwprojecten? We zetten de voordelen voor u op een rijtje.

Wat is kaleien precies?

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op een muur (vaak metselwerk) wordt uitgestreken. Deze techniek wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties.

De kalk vormt niet alleen een goede beschermlaag tegen vocht en andere weersinvloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Kaleien wordt toegepast op baksteenmetselwerk, en het zorgt voor een authentieke look van een gevel of binnenmuur. Je ziet dit vooral buiten; ook bij onze projecten gebeurt het kaleien voornamelijk aan de buitengevel. Soms kaleien we ook op bakstenen om een industriële of landelijke look te creëren, bijvoorbeeld bij een accentmuur in het interieur.

Kalei in eigen projecten

De gevelafwerking wordt bij het ontwerp in overleg met de architect bepaald. We bekijken welke gevelmaterialen en afwerking het beste past bij de stijl van het project en wegen dan de verschillende opties af: bijvoorbeeld om de gevelsteen te schilderen of te kaleien. Voor een zachter en landelijk aspect vinden we meestal kaleien de mooiste oplossing, maar dat is wel voornamelijk een esthetische keuze. Bijvoorbeeld over de combinatie van een getrommelde baksteen opgevoegd met daarnaast een gedeelte van de steen gekaleid, zijn wij erg enthousiast.

Bij renovatie kan er echter ook om technische redenen gekozen worden om te kaleien omdat een aftakelende gevel dan kan worden afgewerkt met kalei voor een nieuwe frisse look.

De voor- en nadelen van kaleien

Iedere techniek heeft zo zijn voor- en nadelen. De hoofdreden dat mensen gekaleide huizen kiezen, is voornamelijk de authentieke uitstraling. Ook geeft het een extra beschermingslaag voor weersinvloeden en blijft de muur dampopen; uw gevel kan dus blijven ademen. Een ander voordeel is de veelzijdigheid van kaleien. Naast gevels kunnen namelijk binnenmuren ook gekaleid worden in bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten.

Een nadeel wat aan gekaleide huizen hangt, is dat de kalei kan verkleuren. Meestal wordt de kleur doffer naar verloop van tijd, maar dit wordt ook wel als charmant gezien. Een ander nadeel is dat kaleien de nodige kennis en ervaring eist. Het is niet iets om snel zelf op te pakken en dus vaak door een professional gedaan moet worden.

De mogelijkheden voor gekaleide huizen

Bij kaleien kunt u kiezen tussen verschillende afwerkingsmogelijkheden:

  • Zanderig door extra zand toe te voegen,
  • Streperig door met een droge borstel er doorheen te strijken, of
  • Meer glad door de kaleilaag zacht te polieren met een spons.

Wilt u minder structuur van de baksteen zien? Verhoog dan de dikte van de kaleilaag. Bij onze projectontwikkeling beslissen wij in samenspraak met de architect over de gevelmaterialen. Indien er een bouwheer met een eigen bouwproject langskomt om zijn wensen te bespreken, kan hij daar zelf over beslissen.

Sparren over kaleien?

Kalei is een milieuvriendelijke en duurzame techniek die zorgt voor een authentieke look op uw gevel. Wilt u kaleien op een bestaand huis? Dan raden wij u aan om steeds met een vakman te werken om het mooiste resultaat te verkrijgen. Heeft u projectgrond tot uw beschikking en wilt u sparren over eventuele invulling met gekaleide huizen? Neem contact met ons op, wij staan graag voor u klaar.

Kom alles te weten over onze nieuwe projecten: