Nieuwbouwwoning kopen? Alles wat u moet weten over BTW.

Nieuwbouwwoning

Hoe zit het met BTW op een nieuwbouwwoning?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een zogenaamde verbruikersbelasting. Oftewel belasting die u betaalt op de levering van (on)roerende goederen en/of diensten. Over bijna alles wat u aanschaft, betaalt u dus belasting. Zo ook over uw nieuwbouwwoning.
Bij een nieuwbouwwoning of appartement wordt de prijs bij ons in twee delen opgesplitst:

 1. Grondprijs: 10% registratierechten (dus geen BTW)
 2. Constructieprijs: 21% BTW

Dat de prijs gesplitst worden, is voordelig voor u. Zo bespaart u namelijk 11% BTW op de grondprijs, dan wanneer u het als één geheel afrekent. De prijzen die u bij ons ziet, zijn altijd exclusief BTW en bijkomende kosten.

Wanneer betaalt u registratiekosten en BTW bij nieuwbouw?

Dat kan op twee manieren en is afhankelijk van hoe u de nieuwbouwwoning aankoopt.

 • Klassieke verkoop van een nieuwbouwwoning of -appartement: de volledige som wordt betaald bij oplevering. Dit wil zeggen 10% registratiekosten op het grondaandeel en 21% BTW op het constructiedeel.
 • Verkoop onder de Wet-Breyne: bij ondertekening van de akte, betaalt u 100% van het grondaandeel inclusief 10% registratiekosten. Het constructiedeel wordt voor 95% verdeeld over 10 schijven die u betaalt naarmate de bouw vordert. De verschuldigde som per schijf (fase van de bouw) is inclusief 21% BTW.

Alleen wanneer u onder de Wet-Breyne bouwt, betaalt u de aankoopsom dus in delen; de verschuldigde BTW wordt dan ook per schijf aangerekend. Bij een klassieke verkoop is dit niet mogelijk. Overigens is de BTW niet aftrekbaar; alleen bij aankoop door een vennootschap is dit in sommige gevallen mogelijk.

Wat is de Wet-Breyne?

De wet biedt de bouwer van een huis en de koper van een nog te bouwen woning bescherming op verschillende vlakken. Het is een indicatie van betrouwbaarheid van de aannemer, maar biedt geen garantie. Wat zijn de belangrijkste krachtlijnen van deze wet?

 • Naleving van de uitvoeringstermijn en afgesproken prijs
 • Duidelijk en volledig contract tussen aannemer en koper
 • Maximaal 5% van de prijs van de woning mag als voorschot dienen
 • Betaling mag de prijs van de uitgevoerde werken niet overschrijden
 • Aannemer moet een waarborg van 5% van de bouwprijs storten in een fonds ter bescherming bij een eventueel faillissement

Wat is het verschil tussen een nieuwbouwwoning en bestaande woning?

Bij de aankoop van een bestaande woning betaalt u geen BTW, maar registratiekosten. Sinds de zomer van 2018 geldt er in de meeste gevallen een tarief van 7%. Voor de exacte info of berekening hiervan verwijzen wij u naar de website van de Vlaamse Belastingdienst. Dit percentage geldt alleen op uw eerste woning. Voor een tweede woning blijft u 10% aan registratiekosten betalen.

Bent u van plan om een grondige energetische renovatie uit te voeren aan een woning die ouder is dan 5 jaar, dan profiteert u van een verlaagd tarief van 6%.

Zijn er nog extra kosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Afhankelijk van wat en hoe de nieuwbouwwoning verkocht wordt, komen er inderdaad nog extra kosten bij. Over het algemeen gaat het om de volgende vaste kosten:

 • 10% registratiekosten voor de grond
 • 21% BTW op de constructiekosten
 • Notariskosten
 • Deelname basisakte (indien er gemeenschappelijke delen zijn)
 • Aansluitingskosten: water, elektriciteit, gas en internet

Interesse voor een nieuwbouwwoning?

Overweegt u om een nieuwbouwwoning aan te kopen? Wij hebben een aantal interessante woningen te koop en projecten in ontwikkeling. Bijvoorbeeld Residentie De Statie met 10 prachtige appartementen in hartje Rumst. Of project Ferrum in Brecht met 2 gekoppelde BEN woningen.

Bekijk hier al onze projecten die te koop of in ontwikkeling zijn. Heeft u zelf al bouwgrond aangekocht? Neem dan contact met ons op en dan bekijken we graag samen de mogelijkheden om een prachtige nieuwbouwwoning te realiseren.

Kom alles te weten over onze nieuwe projecten: