Nieuwbouw appartementen in Rumst: ons nieuwe project De Statie

Met trots presenteren we ons nieuwste project De Statie, gelegen in het dorp Rumst. Een appartementencomplex met 10 verschillende nieuwbouw appartementen, ieder uniek op zijn eigen manier. Voorzien van duurzaam materiaal, balkons aan de voorkant en een klassieke stijl. Create & Build legt uit hoe ze bij dit project en ontwerp kwamen.

Ideale locatie voor nieuwbouw appartementen

Create & Build was bekend geworden met Rumst doordat zij reeds het project Rhino hier hebben gerealiseerd. ‘Toen vonden we de ligging van Rumst al zeer interessant; tussen Antwerpen en Mechelen en vlak aan de E19. Toen wij de kans zagen om een tweede stuk in Rumst aan te kopen, hebben we deze kans direct aangepakt,’ aldus Michèle, één van de krachten achter Create & Build.  

Het perceel van De Statie was reeds braakliggend en bestemd voor een project van een andere projectontwikkelaar. ‘Door omstandigheden wisten we dat deze partij er niet verder mee kon gaan, en hebben wij hen gecontacteerd om de grond over te kopen. Wij hebben een nieuw ontwerp gemaakt en nieuwe vergunningen aangevraagd.’ Door de inmenging van juridische partijen bij de verkoper (curator), heeft de koop van het perceel lang op zich laten wachten. Maar uiteindelijk is Create & Build in maart 2019 de eigenaar kunnen worden van de grond en bereiden zij nu het dossier voor om in verkoop te kunnen gaan.

Het ontwerp

Bij Create & Build wordt pas een ontwerp bedacht nadat een perceel is aangekocht. Het hoekperceel van De Statie is goed bestudeerd en ook naar de omgeving wordt gekeken, bijvoorbeeld welke bebouwing er al staat. De bebouwing in de straat is eerder klassiek dus vanaf het begin is besloten om geen moderne architectuur te gebruiken voor dit project. In goed overleg met de stedenbouwkundigen van Rumst, de gemeente en de burgemeester van de stad ontwikkelt het ontwerp zich verder. Bij het opmaken van de haalbaarheidsstudie wordt er al met de gemeente samengezeten over wat wel en niet kan. Uiteindelijk wil iedereen een mooi project realiseren, temeer omdat dit perceel al geruime tijd braak ligt. De gemeente gaf aan tegenover het perceel op termijn een gemeenteplein aan te leggen. Daarom hebben wij getracht zoveel mogelijk terrassen aan de voorzijde te voorzien van de Statiestraat, zodat de bewoners later kunnen uitkijken op het toekomstige plein.

Wat komt er nog meer bij kijken?

Wanneer de stijl van de architectuur is bepaald, wordt het ontwerp verder uitgewerkt, volledig in 3D gezet en komt er een BIM model. Omwille van het hoekperceel zitten er wel moeilijke technische knooppunten in; die worden in kaart hebben gebracht en details hiervan verder uitgewerkt. Ook de hoeveelheid materiaal wordt uit het building information model gehaald, zodat er een mooi voorbereid dossier klaar is voor de aannemer die het project zal uitvoeren. Dit zal de duurtijd van de werf positief beïnvloeden en de foutmarge verlagen.

Het project: De Statie

De Statie wordt een appartementencomplex met een mix van één, twee en drie slaapkamer appartementen. In totaal bevat het 10 nieuwbouw appartementen. Enkele appartementen zijn hetzelfde op het gelijkvloers of de eerste verdieping qua indeling, maar over het algemeen zit er een grote verscheidenheid in. Michèle vertelt over haar favoriete element: ‘Het leukste element is de terrassen op de hoek van het gebouw. De hoek wordt opengewerkt, zodat het gebouw niet zo massief overkomt én de mensen een terras hebben  waar ze kunnen vertoeven. Wanneer het plein gerealiseerd wordt, hebben zij hier een mooi uitzicht op.‘ Het is een ruimte-efficiënt project met een mooie mix van appartementen. Verder is het complex voorzien van een ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling.

Duurzaam in De Statie

Duurzaamheid is heel belangrijk bij Create & Build en dit wordt ook bij ieder project in acht genomen. Bij de nieuwbouw appartementen zijn alle gebruikte technieken en materialen duurzaam: baksteen, dakpannen en houten gevelbekleding met FSC hout. Overal komt vloerverwarming, zodat er op lage temperatuur gestookt kan worden. Dit is goed voor het milieu en de kosten. Ook komt er een aandeel hernieuwbare energie in de vorm van fotovoltaïsche panelen of een warmtepomp lucht/water. Dit wordt momenteel nog overlegd.

Is uw interesse gewekt? De verkoop van De Statie zal in juni worden gelanceerd. Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Michèle van Create & Build.

Kom alles te weten over onze nieuwe projecten: