Duurzaam bouwen in België en Nederland

Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen houden we rekening met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Create & Build is continu bezig met duurzaamheid en het implementeren van energiezuinige ontwikkelingen. Hoe we dat doen?

Duurzaam bouwen volgens Create & Build

Vanaf het begin van een ontwerp houden we al rekening met een aantal oplossingen of insteken die duurzamer zijn dan de standaard. Hoe doen we dat? Door het gebruik van duurzame technieken die zorgen voor minder gebruik van verwarmingen, minder CO2-uitstoot en energiezuinig verwarmen. Al onze bouwprojecten komen standaard met minimaal één duurzame oplossing voor energieverbruik zoals energie opwekken door zonnepanelen of een warmtepomp. Bij interesse voor meer duurzaamheid, denken wij graag mee. Vanaf ons eerste project hebben wij een focus op energie. Want hoe minder energie wij als mensen consumeren, hoe beter dit is voor de planeet en maatschappij. Bij ieder project dat wij realiseren, maken we weer stappen in duurzaamheid en streven we verder dan wettelijk nodig is.

Hoe brengen wij duurzaamheid in de praktijk?

Duurzame materialen
Tijdens het bouwen maken we gebruik van duurzame materialen zoals bakstenen qua gevelafwerking of hout van duurzaam bosbeheer. De aannemer krijgt instructies mee over het gebruik van duurzame materialen en dit wordt ook actief gecheckt. Op dit moment pakken we al een heel aantal zaken aan qua duurzaamheid, maar we menen dat er altijd verbeteringen zijn. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van materialen tijdens het bouwproces die geen afval produceren voor de wereld. Er is steeds meer ruimte en mogelijkheden om bewuste keuzes te maken.

Oververhitting voorkomen
Door goed te kijken naar een ontwerp bekijken we ook of appartementen en woningen gevoelig zijn voor oververhitting. We proberen actieve koeling zoals een airco te vermijden door raamopeningen aan te passen of screens voor zonwering te implementeren zodat ze zon een woning niet te veel zal oververhitten.

Maatschappelijke bijdrage
Naast materialen en ontwerpen zijn we ook aan het kijken naar duurzaam leven in de maatschappij. We willen ons steentje als ontwikkelaars bijdragen door appartementen en woningen te verkopen met bijvoorbeeld een abonnement op een deelwagen in een gemeenschappelijke garage. Deze auto is te gebruiken door bewoners zodat ze niet verplicht zijn een auto te nemen, dit resulteert in minder verkeer op de wegen en dus minder uitstoot. Ook wordt fietsgebruik gestimuleerd door fijne en goed bereikbare stallingen te realiseren. Al deze verbeteringen worden in alle nieuwe projecten van Create & Build geïmplementeerd.

Duurzaamheids-tip:
Gebruik een app gekoppeld aan uw domotica om het energieverbruik te monitoren, met 1 knop alle lichten uit te doen wanneer u een lamp bent vergeten en de verwarming te bedienen, zet deze lager als u bijvoorbeeld op vakantie bent.  

Het verschil tussen Nederland en België

Naar onze mening zijn ze in Nederland een stap verder dan in België met betrekking tot duurzaam bouwen. In Nederland wordt niet enkel naar duurzaam bouwen gekeken maar ook specifiek naar de bouwmaterialen. De bouwmaterialen die gebruikt worden in een project worden gemonteerd op zo’n wijze dat het materiaal nogmaals gebruikt kan worden als bouwstof of voor een ander bouwproject, dit wordt ook wel circulair bouwen genoemd. In België wordt dit in enkele projecten al gedaan maar in Nederland zijn ze hier verder in. We moeten met z’n allen naar nul afval gaan en alles hergebruiken. Dit is iets wat wij in de toekomst willen onderzoeken.

De toekomst van duurzaam bouwen

Bij ieder project zetten we een stap verder in de duurzame richting. Op den duur willen we naar woningen die geen energie meer nodig hebben van buitenaf maar op zichzelf kunnen bestaan. We promoten een levensstijl die duurzamer is door middel van een deelauto, een batterijpark dat zonne-energie opslaat voor later gebruik of het gezamenlijk verwarmen om extern energieverbruik naar nul te brengen. We willen energie die van buitenaf geleverd wordt door energiemaatschappijen terugdringen. Er zijn projecten in uitvoering waarbij warmte gebruikt wordt van nabije industrie om elektriciteit op te wekken voor woningen in de buurt. Uitstoot van de een wordt gebruikt voor energieverbruik voor de ander, in de toekomst zal dit alleen maar groter worden.

Heeft u vragen over duurzame opties of heeft u interesse in een van onze duurzame projecten? Neem dan contact op met Michèle Vochten of Tom de Vries, zij staan u graag te woord.

Kom alles te weten over onze nieuwe projecten: