De mooiste gevels van de wereld

Wij zien in ons vakgebied veel gevels voorbij komen en realiseren zelf projecten met aparte, klassieke, moderne of andere soorten gevels. We hebben het hier over de voorkant van een handelspand, appartementencomplex, complete straat, schoolgebouw of normaal herenhuis. Van alle gevels op de wereld, en dat zijn er veel, hebben wij de allermooiste uitgekozen. Hieronder lichten we ze uit.

Onze favorieten gevels:

-Bosco Verticale

We zijn aan het nadenken om bij een van onze volgende projecten in een grootstad groen in de gevel te integreren. Deze inspiratie kregen we van de gevel van Bosco Verticale in Milaan. De doorgedreven integratie van groen in de verticale façade in een stedelijke omgeving, is heel bijzonder. Het is echt een verticaal bos. Technisch gezien is een groene gevel creëren erg moeilijk en vergt het veel voorafgaandelijk studiewerk om dit te kunnen realiseren. Daarom is dit groene fenomeen uit Milaan een van onze favorieten.  

Locatie: Milaan, Italië
Architect: Stefano Boeri Architects

Bron: https://www.stefanoboeriarchitetti.net/en/project/vertical-forest/

-Artesis plantijn Hogeschool

De Antwerpse Hogeschool is een andere favoriet. Door de combinatie van de glazen gevel en het betonnen exoskelet heeft het hele gebouw een krachtige uitstraling. Wat wij het mooist hieraan vinden? De luchtige uitstraling van dit grote gebouw.

Create & Build heeft al eerder met prefab betonnen gevelelementen gewerkt. Deze waren betonnen boorden tussen het metselwerk in het project Ursus. Echter een volledig beglaasde gevel met betonelementen voor, hebben we nog niet gedaan.

Locatie: Antwerpen, België
Architect: Polo Architects

Bron: https://www.polo-architects.be/nl/projecten/artesis-plantijn-hogeschool-antwerpen/

-Havenhuis

Nog een favoriet uit eigen land; het Havenhuis. De gevel van het nieuwe volume is uniek in zijn vormgeving. De vorm van de boot “in space” bovenop het oude gebouw doet eer aan de functie die er gehuisvest is: Havenhuis. De beglazing in de driehoekige vormgeving als gevel past perfect bij deze vormgeving. Bezoek gerust eens het Havenhuis, te vinden in Antwerpen.

Locatie: Antwerpen, België
Architect: Zaha Hadid

Bron: http://www.zaha-hadid.com/architecture/port-house/

-Nyhaven

Onze vierde favoriete gevel vinden wij speciaal door de authenticiteit en de kleuren. Nyhaven is een haven in Kopenhagen en erg bekend in de stad. De verschillende kleuren maakt het geheel mooi en speels. Een uniek zicht wat u zelf moet gaan bekijken. Hebben wij zelf wel eens zo’n groot project volbracht? Eigen projecten hebben we niet die hierop lijken maar we hebben wel nieuwbouwprojecten waar we authentieke elementen integreren zoals in het project Vanille.

Locatie: Kopenhagen, Denemarken

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/29132728817770743/

-Rijksarchief

Wij blijven baksteen als gevelmateriaal mooi vinden. Zo ook bij het Rijksarchief in Brugge. Hier hebben ze dit creatief gebruikt om een vernieuwend uitzicht te bekomen. Wat we hierin zo speciaal vinden? De zeer lange bakstenen (Terca Wasserstrich special van Wienerberger) die met diepte gemetst zijn, geven een aparte uitstraling. De achterliggende gedachte van de stapel papieren kunnen we er in herkennen. Ook de belijning van de gevel bovenaan met lichtlijn tussen gevel en dak vinden we knap. Bij Create & Build gebruiken we zeer vaak baksteen, echter zulke lange stenen in dit type verband hebben we nog niet uitgevoerd. Misschien iets voor in de toekomst!

Locatie: Brugge, België
Architect: Salens Architecten

Bron: http://www.salensarchitecten.be/het-rijksarchief.html

Kom alles te weten over onze nieuwe projecten: